Boek the Party met Aaltje van Zweden, Toine Heijmans en Elke Geurts én Henk van Straten

De vierde editie van het nieuwe sprankelende boekenprogramma Boek the Party vindt plaats op donderdag 8 februari in de Doetinchemse bibliotheek. Wouke van Scherrenburg stelt op geheel eigen wijze bekende en minder bekende auteurs voor aan het publiek. Met haar brede kennis, haar gevatheid en humor zal ze de gasten interviewen over de meest uiteenlopende onderwerpen. Boek the Party staat garant voor een avond vol energie, humor, muziek en flair.
Gasten van deze avond zijn Aaltje van Zweden, Toine Heijmans. De derde gast is nog een verrassing

Tijdens de inloop vanaf 19.30 uur is er al live muziek dus kom gerust lekker op tijd! Na afloop is er onder het genot van een hapje en een drankje gelegenheid om met de auteurs te praten, een boek te kopen en deze te laten signeren.
De organisatie van de avond is in handen van Boekhandel Raadgeep&Berrevoets en Bibliotheek West Achterhoek.

LET OP: koopt u kaartjes met ledenkorting? Bij aanvang van de activiteit kan er gevraagd worden naar uw (geldige)lenerspas. Neem deze dus altijd mee. U mag 1 kaartje met korting per lenerspas kopen.

De gasten:
Aaltje van Zweden
Aaltje van Zweden schreef met Om wie je bent een indringend boek over haar eigen geschiedenis en over die van haar zoon Benjamin, die autisme heeft. In november 2016 ontving Van Zweden de prestigieuze Hélène de Montigny-prijs voor haar grote inzet voor autisten. Als achttienjarige student ontmoet Aaltje een jongen in een Amsterdamse discotheek. Hij nodigt haar samen met haar vriendin uit voor een avondje in het Concertgebouw. Tot haar verbazing ziet ze Jaap van Zweden als jongste concertmeester de trap af lopen, viool onder de arm. De vonk slaat over en nog geen jaar later treden ze in het huwelijk. De carrière van haar man neemt een grote vlucht, en samen met hun twee jonge kinderen genieten ze volop van een afwisselend leven. Bij haar derde zwangerschap vermoedt Aaltje echter dat er iets mis is, maar pas maanden na de geboorte van hun zoon Benjamin wordt autisme bij hem vastgesteld. Herinneringen over haar onveilige jeugd met een aan alcohol verslaafde vader komen weer naar boven. Door die confrontatie vindt ze de kracht om de problemen rond haar jongste zoon het hoofd te bieden. En juist Benjamin is degene die haar leert het leven te accepteren zoals het is. In haar boek vertelt Aaltje van Zweden op even ontroerende als inspirerende wijze hoe zij de verschillende werelden waarin zij leeft weet te combineren. Als vrouw van een van ’s werelds bekendste dirigenten, moeder van vier kinderen en voorvechter voor de erkenning van autisme.

Toine Heijmans
Toine Heijmans (1969) is schrijver en columnist van de Volkskrant. Als romancier debuteerde hij met de veelgeprezen besteller Op zee, dat werd verfilmd en waarvan vele vertalingen verschenen. De Franse vertaling van Op zee werd bekroond met de prestigieuze Prix Médicis étranger, de Franse literaire prijs voor de beste vertaalde roman. Ook van Pristina werden de vertaalrechten aan Frankrijk verkocht. Deze avond bespreekt hij: Nederland ligt er prima bij.

Elke Geurts
Elke Geurts (1973) publiceerde de verhalenbundels Het besluit van Dola Korstjens (2008), Lastmens (2010) en Lastmens & andere verhalen (2015), en de veelgeprezen roman De weg naar zee (2013). Alle werden overladen met lof en genomineerd voor onder andere De Gouden Boekenuil, de BNG Literatuurprijs en de Anna Bijns Prijs. Ze is schrijfdocent aan o.a. Schrijversvakschool Amsterdam, en columniste en recensent buitenlandse fictie voor Trouw.
Ik nog wel van jou is een ontroerend en hartverscheurend verslag van een gezin dat uiteenvalt.
‘Ik hou niet meer van je.’ Met deze eenvoudige woorden loopt de man van E.G. haar leven uit. De nieuwe werkelijkheid lijkt slechts een nare droom, ook omdat ze elkaar nog elke dag zien; ze hebben twee jonge dochters, delen een huis en 24 jaar van hun leven. E. zet alles op alles om er een ander verhaal van te maken, een béter verhaal. Want zij zijn toch anders dan die andere stellen die uit elkaar gaan? Het kan nog goedkomen, denkt ze steeds, terwijl ze toekijkt hoe haar grootste angst langzaam maar zeker realiteit wordt.

Ik nog wel van jou is het huiveringwekkende en ontroerende verslag van een gezin dat uiteenvalt, maar tegelijkertijd een boek over het geloof in de liefde en de kracht van literatuur.

Henk van Straten
Van Straten debuteerde in september 2007 met het fantasy-jeugdboek Zwarth, het donker ontwaakt. Zelf beschouwt hij het echter niet meer als het begin van zijn oeuvre omdat hij het boek “helemaal niet meer goed” vindt. Zijn romandebuut Ik ben de regen kwam uit bij Lebowski Publishers in oktober 2008 en werd een jaar later heruitgegeven onder de titel Kleine stinkerd. Het boek is een tragikomische detective met film noir-elementen en werd goed ontvangen, onder andere in Het Parool waarin het “verreweg het leukste en meest leesbare debuut sinds tijden” werd genoemd. Eerder haalde Van Straten het nieuws door mensen op eBay te laten bieden voor een rol in het boek. De hoogste bieder betaalde daar uiteindelijk iets meer dan negenhonderd euro voor
Zijn roman Bidden en vallen verscheen in oktober 2015 bij Nijgh & Van Ditmar. Te gast bij het tv-programma Pauw zei Van Straten het te zien als zijn debuutroman en als ‘[…] een nieuwe start, het boek dat ik altijd al wilde schrijven’. Het verhaal omvat vijf hoofdpersonages die zich krampachtig vastklampen aan hun zelfopgelegde identiteit en in een crisis belanden wanneer hun levensverhaal door verschillende gebeurtenissen niet meer in stand te houden valt en twijfelachtig wordt.
Zijn laatste boek schreef van Straten open en bloot boek over zijn jeugd. Wij zeggen hier niet halfbroer heeft een niet-standaard gezinsconstructie als basis, een moeder die drie zonen kreeg bij haar eerste man, en toen nog eentje bij haar tweede. Dat vierde kind is Henk. Henkie. Doordeweeks woont hij met zijn moeder en zijn broers (getiteld B1, B2 en B3) bij de vader van die broers in Eersel (laat dit even tot je doordringen), in het weekend met zijn moeder bij zijn vader in Rotterdam.

De gastvrouw:
Wouke van Scherrenburg kan zich beroepen op een lange veelzijdige journalistieke carrière. Ze staat bij velen bekend om haar scherpe en pittige interviews en was initiatiefnemer van politiek café Piment waar ze 7 seizoenen lang veel prominenten, politici, auteurs, tv presentatoren en acteurs te gast had aan tafel. Naast het politieke vak breidde Wouke door de vele dagvoorzitterschappen en debatleidingen haar interesses en kennis uit naar andere terreinen, zoals bijvoorbeeld zorg, ondernemen, financiën, duurzaamheid en pensioenen.